Behandelingen

Natuurlijk is geen kat het zelfde, zowel in gedrag als de vacht kunnen hier veel verschillen in zitten. Daarom is elke behandeling maatwerk en kijk ik per kat en situatie wat het beste is op dat moment. Naast de behandeling voor de vacht kijk ik altijd de ogen, oren en het gebit van de kat na.

kat en vachtvriendelijk trimmen

Er wordt veel gesproken over kat en vachtvriendelijk trimmen. Gaandeweg ben ik zelf ook gaan inzien dat dit een manier van trimmen is die bij mij past. Het houdt in dat je als trimster zoveel mogelijk vachtbesparend werkt, zonder scherpe materialen en dwangmiddelen. Dit is zowel vachtvriendelijk, huidvriendelijk en vooral katvriendelijk. De vacht van de kat heeft vele functies, daarom zal ik er altijd voor kiezen om zoveel mogelijk vacht te behouden, ook als er geschoren moet worden. Natuurlijk zijn er situaties denkbaar dat het nodig is dat een kat wel geheel geschoren moet worden, maar dit zijn meer uitzonderingen dan regel. Dwangmiddelen gebruiken is voor mij als persoon sowieso ondenkbaar en het lukt bijna altijd, al dan niet met pauzen of in meerdere behandelingen om een kat te helpen met zijn vacht.

De kat met de halflange tot lange vacht

Als eerste zal ik met mijn handen de vacht inspecteren zodat ik precies weet waar de klitten of vilt zitten. In enkele gevallen kunnen de klitten met de handen of met de punt van de kam worden verwijderd. De klitten of vilt zal ik voorzichtig weg scheren. Ik scheer alleen die delen die nodig zijn, zodat er een mooie gezonde vacht voor terug kan groeien.

Wanneer de vacht vrij is van klitten en/of vilt zal ik deze nog eens goed kammen. Ik gebruik hierbij geen gereedschap met messen die grote bossen wol van de kat af halen. Dit is niet nodig en het zal de vacht alleen maar beschadigen en er voor zorgen dat de kat weer sneller klitten krijgt. Het einddoel is een gezonde vacht overhouden en daar hoort ook wol in te zitten. Natuurlijk hoeft uw kat geen klitten en vilt te hebben voor een behandeling, het voorkomen hiervan is het meest wenselijk.  Daarom is het regelmatig laten behandelen van uw kat aan te raden.

De kat met de korte vacht

Ook de kat met de korte vacht kan een behandeling nodig hebben. Zeker de Britse korthaar is een ras waar hulp bij de vacht verzorging nodig is. En de ouder wordende kat of een kat met gezondheidsproblemen kan problemen krijgen met het onderhouden van zijn vacht. Dit kan voor vervilting van de vacht zorgen. Wanneer er al vilt op de huid zit zullen deze delen geschoren moeten worden, zodat er een mooie gezonde vacht voor terug kan groeien. Verder zal de vacht goed uitgekamd worden.

Natuurlijk hoeft uw kat geen probleemvacht te hebben, katten met een korte vacht die in een rui periode zitten of bijvoorbeeld een hele vette vacht hebben zijn ook van harte welkom. Deze zullen een fijne borstel/kam behandeling krijgen en waar nodig zal ik droogshampoo gebruiken om de vacht mooi schoon en vetvrij te krijgen.

Ik zal ook bij de kortharige kat nooit de kat scheren zonder dat dit ook echt noodzakelijk is. De vacht van de kat heeft namelijk een belangrijke functie. Het beschermt tegen warmte en kou, verwondingen, zonlicht en infecties. Het is daarom van belang deze in goede conditie te houden.

Nagels knippen

Voor mijn eigen veiligheid knip ik de nagels van de kat voor de trimbehandeling. Ook hier zijn uitzonderingen wanneer de kat dit niet toe laat. Dan maak ik op dat moment een inschatting van het gedrag van de kat of het voor mij veilig genoeg is om door te gaan met de trimbehandeling. Dat is meestal wel het geval en lukt het vaak om tijdens de trimbehandeling alsnog de nagels te knippen.

Ik krijg regelmatig het verzoek om alleen de nagels van de kat te laten knippen. Is het nodig? Meestal niet. Als de kat voldoende krap voorzieningen heeft zal hij zijn nagels zelf onderhouden.

Wanneer is het wel nodig? Bij ouderen katten die wat minder actief zijn kunnen nagels gaan doorgroeien en zelfs in groeien in het kussentje. Dit is erg pijnlijk en kan voor flinke ontstekingen zorgen. Merkt u dit op, maak dan een afspraak bij de dierenarts. Ik kan dit zelf ook en zie ik dit tijdens een trimbehandeling dan zal in overleg met u de kat hier vanaf helpen.

 

Neem contact op

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken?

Neem contact op  

Neem contact op

Kattentrimster Lovely Cats Tamara van Keulen

Mobiel: 06 48 160 135

Als u mij een bericht wilt sturen, vul dan onderstaand formulier in OF klik op de Whatsapp button rechtsboven.

Volg mij op Facebook/Instagram:

LC   LC

    LC
    kattentrimsters.nl


    kattentrimkeurmerk.nl